Ce este castrarea/ sterilizarea?
Este o intervenție chirurgicală prin care se îndepărtează organele reproductive (uter și ovare la femelă, respectiv testicule la masculi).
La ce vârstă este indicat să castrați/sterilizați animăluțul dumnevoastră de companie?
Cea mai indicată perioadă este după atingerea vârstei de 6 luni, perioadă în care apare sau urmează să apără primul ciclu de călduri. Unii proprietari, doresc să lase femela să aibă primul ciclu de călduri și astfel perioada de sterilizare ajunge undeva în jurul vârstei de 9-12 luni. Este un mit faptul că femelele ar trebui să aibă un ciclu de călduri sau un rând de pui înainte de sterilizare. Nu există nici un beneficiu pentru sănătate, iar procedura chirurgicală este mai ușoară dacă se sterilizează înainte de primul ciclu de călduri.
Motive pentru care se recomandă să vă sterilizați sau castrați animalul de companie:
- Femela va trăi o viață mai lungă, mai sănătoasă
Sterilizarea ajută la prevenirea infecțiilor uterine și a cancerului mamar, care este fatal la aproximativ 50% dintre cățele și 90% dintre pisici. Sterilizarea femelei înainte primului ciclu de călduri oferă cea mai bună protecție împotrivă acestor patologii.
- Castrarea oferă beneficii majore sănătății masculilor
Pe lângă faptul că preveniți apariția de pui nedoriți, castrarea masculilor previne apariția cancerului testicular și de prostată
- Femelă sterilizată nu va mai intra în călduri
Ciclurile de călduri la femele variază, spre exemplu femelele feline vor intra în călduri 4-5 zile la fiecare 3 săptămâni în sezonul de împerechere. Pentru a atrage masculii, acestea vor mieuna și vor urina mai frecvent, uneori prin toată casa!
- Masculul nu va mai pleca de acasă
Un mascul intact va face aproximativ orice pentru a-și găsi femela pentru împerechere. Asta include orice mijloace de evadare (ex: săpatul de gropi pe sub gard, sau urmărirea ușii când se deschide). Astfel se expune unor riscuri precum accidentele rutiere sau încăierarea cu alți masculi.
- Masculul castrat va fi mult mai obedient
Motanii și câinii castrați își focusează atenția asupra familiei umane. Pe de altă parte, cei necastrați își vor marca teritoriul prin stropit cu urină puternic mirositoare și sunt mai agresivi, în special în sezonul de împerechere.
- Castrarea sau sterilizarea nu va determina îngrășarea animalului dumneavoastră!
Atâta timp când dumneavoastră monitorizați cantitatea și tipul de hrană (există hrană pentru animale castrate) pe care acesta o primește și îi oferiți exerciții fizice la fel ca înainte, nu există riscul de obezitate.
- Este economicos
Procedura de castrare sau sterilizare este cu mult mai ieftină decât îngrijirea unui set de pui nou născuți. În același timp, este mult mai ieftină decât costurile tratamentelor în eventualitatea în care animăluțul dumneavoastră se luptă pentru teritoriu sau pentru alte femele.
- Animăluțul dumneavoastră nu trebuie să facă pui pentru a arata copiilor miracolul nașterii
Să va lăsați animalul să facă pui nu este o lecție despre viață pentru copilul dumneavoastră, mai ales în situația în care foarte multe animale nedorite ajung în adăposturi sau pe stradă. Sunt foarte multe cărți sau videouri din care copilul dumneavoastră poate învața despre naștere într-o manieră mult mai responsabilă.
- Castrarea și sterilizarea ajută în lupta împotriva suprapopulării animalelor fără stăpân
În fiecare an, milioane de câini și pisici de toate vârstele sunt eutanasiate sau suferă în adăposturi sau pe străzi.
Sterilizați, nu abandonați!