Osteocondrodisplazia este o afecțiune întâlnită din ce în ce mai frecvent în clinica noastră, datorită numărului în continuă creștere a pisicilor din rasa Scottish Fold. Acestea sunt tot mai apreciate de proprietari, datorită aspectului lor drăgălaș și a unor caracteristici unice, precum urechile mici și pliate, ce le face de-a dreptul adorabile.

Ceea ce este mai puțin cunoscut de proprietari, este faptul că aceste caracteristici unice, sunt datorate unei mutații genetice care afectează dezvoltarea atât a cartilajului auricular (răspunzător de poziția urechiușelor care nu sunt drepte ca la celelalte pisici), cât și a tuturor cartilajelor din corp (de la nivelul cotului, genunchiului, falangelor, bazin sau chiar a discurilor intervertebrale).

Pe cine afectează această boală?

Nu toate pisicile Scottish Fold sunt afectate în aceeași măsură. Cele care prezintă un grad maxim de afectare sunt pisicile care poartă 2 copii identice ale acestei mutații (în limbaj medical sunt homozigote). La cele heterozigote (care posedă o singură mutație a acestei gene), afecțiunile sunt minore și progresia bolii este foare lentă.

Cum se manifestă osteocondrodisplazia?

– șchiopături de diferite intensități la unul sau mai multe membre;

– pisica nu mai poate sări pe canapea/mobilă/pervaz/dulap, etc;

– mers greoi, țeapăn, rigid, uneori pisica nu poate merge deloc sau nu poate adopta unele pozitii firești

– pot apărea deformări ale membrelor sau/și ale coloanei vertebrale;

– membrele posterioare pot fi mai scurte decât în mod normal;

– coada poate avea mobilitate scăzută sau chiar rigidă;

– în cazurile severe capul este mărit sau prezintă un maxilar proeminent.

Cum diagnosticăm această boală?

Dacă aveți o pisică Scottish Fold și ați observat unul din semnele enumerate mai sus, cu siguranță trebuie să faceți o vizită medicului veterinar. Acesta îi va da un bilet de trimitere sau îi va efectua o radiografie pentru a vedea dacă sunt modificări caracteristice bolii precum și gradul acestora.

În cazurile mai grave, modificările radiologice pot apărea începând cu vârsta de 7 săptămâni, în schimb la majoritatea pisicilor aceste modificări încep în jur de 6 luni.

Ce putem face dacă pisica noastră este diagnosticată cu osteocondrodisplazie?

Încă nu s-a descoperit un tratament curativ pentru acestă boală. Tot ce putem face este să-i îmbunătățim calitatea vieții. Cum facem asta?

  1. prin ameliorarea durerilor – mai exact prin folosirea de medicamente analgezice, condroprotectoare, etc și contracararea tuturor efectelor secundare acestei boli.
  2. prin amenajarea mediului de viață al pisicii, astfel încât să nu aibă frustrări și să-și poată continua activitățile zilnice (să poată merge la litieră, să stea pe pervaz, canapea, etc)

În concluzie, nu ezitați să mergeți la medicul veterinar, încă de la primele semne de boală ale pisicii. Un diagnostic precoce înseamnă un tratament adecvat, instituit pentru ameliorarea suferinței și îmbunătățirea vieții companionului dumneavoastră