Ce este discospondilita?

Discospondilita este o infecție a discului intervertebral și a vertebrelor adiacente acestuia. De obicei infecția difuzează de la nivelul capătului unei vertebre, la discul intervetebral și apoi la vertebra alăturată.

Cum se produce infecția?

Infecția este produsă de unele microorganisme, care pot ajunge la nivelul spațiului intervertebral în mai multe moduri:

➡️ pe cale hematogenă – răspândirea infecțiilor tractului urogenital, cavității bucale, valvulelor cardiace, pielii etc. Cele mai comune sunt infecțiile inoculate prin intermediul aristelor sau prin migrarea altor corpi străini.

➡️ inocularea directă la nivelul coloanei prin înțepături, mușcături etc.

➡️ iatrogenic –prin injecții paravertebrale sau prin intervenții chirurgicale pe coloana vertebrală.

Cine produce discospondilita?

Agenții patogeni cei mai comuni, care produc discospondilita sunt:

➡️ bacteriile –staphylococi, streptococi, escherichia, brucella, etc

➡️ fungi –aspergillus

Pe cine afectează?

Discospondilita afectează în special animalele tinere și rasele de talie mare (Doberman, Marele Danez, Ciobănesc German, Rottweiler, Bulldog englezetc). Foarte rar discospondilita apare la rasele de talie mică și la pisici.

Cum se manifestă?

Semnele clinice ale discospondilitei:

➡️ apar progresiv, pe parcursul a câtorva săptămâni, dar fracturile vertebrale patologice care apar consecutiv acestei boli pot cauza o deteriorare acută a stării de sănătate.

➡️pot fi nespecifice, precum febră, abatere, inapetență sau letargie, simptome care se pot întâlni și la alte boli.

➡️ cele mai comune semne clinice sunt durerile coloanei.

➡️ pot apărea ataxia, pareza sau paralizia dacă sunt prezente compresiuni ale măduvei spinarii sau ale nervilor spinali.

➡️ când apar deficitele neurologice, atunci acestea pot fi folosite pentru localizarea leziunii la diferite niveluri ale coloanei vertebrale (de exemplu când apare tetrapareza și durerile de gât – leziunea este localizată la nivelul coloanei cervicale, leziunile coloanei toracolombare determină modificări ale membrelor posterioare, ataxie, dureri de spate.

➡️ discospondilita poate fi și multifocală în 30-40% din cazuri, afectând mai multe discuri intervertebrale și mai multe regiuni ale coloanei vertebrale.

Cum se stabilește diagnosticul?

Diagnosticul de certitudine se stabilește în urma radiografiei coloanei vertebrale. Însă, având în vedere, numărul mare de cazuri cu discospondilită multifocală, se realizează radiografia întregii coloane vertebrale pentru a vedea dacă nu sunt afectate mai multe zone.

Modificările radiologice apar după 2-4 săptămâni de la debutul bolii, deci o radiografie normală a coloanei nu exclude diagnosticul. În acest caz, pentru diagnosticarea modificărilor precoce ar fi necesară computer-tomografia (CT) sau rezonanta magnetică nucleară (RMN).

Un rol important în stabilirea tratamentului îl au și testele de sânge (examenele biochimice și hematologice), cultura bacteriană și fungică a sângelui și a urinii, precum și testele serologice pentru Brucella și Aspergillus.

Care este prognosticul?

➡️ în cazul pacienților cu discospondilită bacteriană, mai ales a celor cu deficite neurologice minore, prognosticul este favorabil.

➡️ la pacienții cu bruceloza, a celor cu bacterii rezistente și a celor cu deficite neurologice severe, prognosticul este unul rezervat/grav.

➡️ la câinii cu discospondilită fungică sau recurentă, prognosticul este grav.