Transportul unui animal rănit în condiții corespunzătoare este esențial pentru salvarea acestuia, evitându-se astfel leziuni sau complicații suplimentare pentru animal, precum și mușcarea persoanei care acordă primul ajutor.

PAȘII DE URMAT PENTRU TANSPORTUL UNUI ANIMAL RĂNIT:

  • Vorbiți prietenos și liniștiți animalul.
  • Aplicați botniță animalului (un animal speriat sau care are dureri, poate mușca). O botniță poate fi improvizată dintr-o bucată de tifon, sfoară mai groasă (șnurul de la pantofi) sau pânză (o bucată de cearșaf, cravata, etc)
  • Manipulați animalul cât mai puțin și mai ușor posibil. Manipularea dură poate agrava hemoragia internă, pot avea loc traumatisme suplimentare a țesuturilor moi din jurul unei fracturi și multe alte complicații.
  • Dacă este posibil, întindeți animalul pe o parte. Dacă are dificultăți respiratorii sau dureri atunci când este așezat în decubit lateral, lăsați-l să-și alegă singur poziția în care poate sta cât mai confortabil.
  • În stări de inconșiență, paralizii sau dacă bănuiți leziuni interne sau ale coloanei vertebrale, așezați animalul pe o suprafață plană, care nu se îndoaie, de care să-l ancorați bine (un carton sau o cutie de carton în cazul pisicilor sau câinilor mici, un placaj, o bucată de platic tare, o masă de călcat, etc). Încercați să faceți această manevră fără a îndoi spatele sau gâtul animalului pentru a nu provoca leziuni suplimentare. De asemeni, capul nu trebuie flexat anormal (în jos), nici extins excesiv (în sus), pentru a nu scădea afluxul de sânge la creier.
  • Nu apăsați pe regiunea stomacului. Acest lucru este important pentru animalele care au dificultăți respiratorii, vărsături, sau dureri abdominale.
  • Acoperiți pacientul cu o pătură (are un efect calmant și previne pierderea de caldură). O pătură poate fi, de asemeni, utilizată ca un dispozitiv de transport (dar nu în cazul animalelor cu leziuni ale coloanei vetebrale). Transportul câinilor mici și pisicilor se poate face într-o cușcă de transport sau într-o cutie de carton acoperită.

Situațiile de urgență necesită transportul rapid și în siguranță a animalului bolnav sau rănit. Dacă acesta este făcut în mod corespunzător, animalul va avea șanse mai bune de recuperare. Dacă este întârziat sau făcut neglijent, rezultatul poate fi mai puțin favorabil.