Se administrează de 2 ori pe zi la un interval de 12 ore
Poate fi administrat înainte de masă sau odată cu hrana. Dacă apare voma când medicamentul este dat pe stomacul gol, puteți să administrați dozele cu mâncare sau cu o recompensă.
Nu săriți peste administrări. Dacă uitați o doză, administrați-o cât mai repede posibil, dar nu dublați doza (ex –dacă de obicei administrați FB la orele 7 și 19 și ați uitat doza de la 7 și v-ati adus aminte de ea la 11, administrați la 11 doza uitată. În schimb dacă vă aduceți aminte la 17, administrați la 19 doza normală, nu dublul dozei. )
Nu opriți administrarea fenobarbitalului brusc, ci scădeti treptat doza, altfel pot apare crize.
FB atinge maximul efectului la 14 zile după administrare, asa că până atunci animalul poate face mai multe crize decât după 14 zile de la începerea tratamentului cu FB.
După 2-3 săptâmâni de la inițierea tratamentului cu FB este necesar să determinați fenobarbitalemia (concentrația FB în sânge) –dacă este prea mică, FB nu-și face efectul, dacă este prea mare, apar reacțiile adverse. Aceasta trebuie monitorizată la fiecare 2 săptămâni după ce se schimbă doza de FB, sau minim odată la 6 luni –împreună cu analizele biochimice pentru ficat și rinichi.
Trebuie să informați medicului neurolog:
- de fiecare dată când administrați un alt medicament animăluțului dvs pt a evita eventualele interacțiuni ale FB cu acesta (unor medicamente FB le poate mări efectul, altora le poate diminua sau chiar inhiba).
- de bolile cu care a fost diagnosticat animalul (nu se foloseste FB daca animalul este alergic la acest medicament, are infecții sau inflamații ale rinichilor, probleme severe de respirație, probleme hepatice. De asemeni, FB se folosește cu precauție la animalele deshidratate, anemice, cu probleme cardiace sau pulmonare, la animalele gestante sau în lactație).
-FB poate modifica rezultatele testelor pentru detectarea afecțiunilor tiroidei sau bolii Cushing.
Efectele adverse ale FB
- cele mai comune –anxietate, letargie, sedare, necoordonarea mișcărilor . Acestea dispar de obicei în cel mult 1-2 săptămîni de la inițierea tratamentului.
- mai rare –apetit crescut pentru hrană și apă, urinare frecventă, creșteri ale enzimelor hepatice
- foarte rare –scăderea parametrilor hematologici, semne ale disfuncției hepatice precum icter, vomă, anorexie, ulcere cutanate, etc. Dacă enzimele hepatice au valori de 4-5 ori mai mari, FB trebuie întrerupt.