Dermatofitoza felină este cea mai răspândită infecție micotică a pielii întâlnită la pisici. După aspectul leziunilor boala mai poartă numele de „viermi inelați” (ringworm). Aceasta este cauzată de un grup de fungi microscopici cunoscut ca dermatofiți (ciuperci ce trăiesc pe piele). Aceștia invadează țesutul extern mort al pielii, ghearelor și blănii.

  • Cum se prezintă dermatofitoza?

De multe ori este dificil de identificat, deoarece leziunile pot fi mici sau ascunse. Cel mai frecvent, apare o leziune ce seamănă cu scrumul de țigară, sub formă de cojite ce se desprind de pe piele. La unii indivizi poate să apare o leziune circulară, fără blană, unde pielea este iritată, situată de obicei în zona capului, pieptului sau pe membrele din față. Aceste leziuni de obicei nu produc mâncărimi și nu veți vedea animalul că se scarpină. Pisicile cu blană lungă pot dezvolta forme inaparente, fără manifestări clinice dar vor fi purtători și transmițători ai bolii

  • Cum se transmite dermatofitoza?

Este o boală extrem de contagioasă iar transmiterea se realizează prin contact direct între indivizi sau prin obiecte contaminate. Sporii pot rămâne în stare latentă pe vase de hrană, perii, mobilă, covoare timp de până la 18 luni. Perioada de incubație, până la apariția semnelor clinice poate dura până la 21 de zile de la momentul contactului cu sporii.

  • Care este riscul pentru oameni?

Dermatofitoza poate fi transmisă destul de ușor la oameni, în speciali la copii sau persoane vârstnice, de aceea este important să fie luate măsuri de precauție pentru a nu fi expuși la acest fung ( exemplu – vaccinarea profilactică a felinelor împotriva microsporidiozei). Dacă observați că dumneavoastră sau copilul dumneavoastră prezintă leziuni circulare, cu aspect solzos, de obicei pe brațe, contactați medicul de familie!

  • Cum se stabilește diagnosticul de dermatofitoză?

Majoritatea cazurilor de dermatofitoză felină cauzate de M. canis vor prezenta o nuanță fluorescentă atunci când sunt examinate leziunile cu un aparat numit lampă Wood. În unele cazuri, cum ar fi în dermatofitozele produse de Trychophyton metagrophytes, leziunile nu vor fi evidențiate la examenul cu lampa Wood. În acest caz este necesară prelevarea de probe de păr și raclat din piele pentru a fi inoculate pe medii de cultură. În general, o cultură va crește în termen de câteva zile.

  • Cum se tratează dermatofitoza?

Cea mai comună metodă de tratament este asocierea între tramentul topic –( există o varietate de creme și unguente indicate în infecții fungice ) și sistemic. Pentru ca tratamentul să aibă succes este recomandat să fie dezinfectat și mediul în care trăiește animalul, părul acestuia având atașați milioane de spori care sunt eliberați în mediu.