Vine iarna, ne pregătim mașinile pentru sezonul rece. Schimbăm cauciucurile, uleiul, antigelul. Poate vă întrebați ce legătură are revizia mașinii cu sănătatea animăluțelor dumneavoastră. Mai jos în articol veți afla câteva lucruri despre pericolele pe care le prezintă antigelul față de necuvântătoare.

Etilenglicolul este o substanță incoloră, inodoră, dulce la gust. Este un ingredient folosit în lichidele anti-îngheț la mașini, deoarece scade punctul de îngheț al apei. De asemenea, se găsește în vopseluri, solvenți, lichide pentru radiator, ulei de motor și altele. Antigelul conține 95% etilenglicol. Este destul de gustos încât câini și pisicile sunt atrase să îl mănânce. Din păcate, este extrem de toxic. Ficatul animalelor îl va metaboliza într-un timp foarte scurt. În urma metabolizării se formează o substanță numită acid oxalic, care se cuplează cu calciul din sânge și formează cristale de oxalat de calciu. Aceste cristale ajung la nivelul rinichiului și conduc spre blocaj renal și uneori moarte subită. Proprietarii trebuie să fie atenți cu manipularea substanțelor precum antigelul și să le țină departe de accesul animalelor. De asemenea, în timpul plimbărilor , câinii trebuie păziți să nu “guste” din acumulări de lichid, mai ales situate în apropierea parcărilor.

Semne clinice

Semnele clinice la care trebuie să fie atenți proprietarii sunt acelea care apar chiar și la mai puțin de 12 ore de la ingestie și anume : semne gastrointestinale (vomă) sau semne neurologice – mers legănat, aspect de “om beat”. După 12 ore de la ingestie se observă o stare de apatie accentuată, anorexie și un ritm cardiac crescut (tahicardie). După 24 de ore de la ingestie, semnele clinice se accentuează și poate să apară lipsa urinării – deci blocajul renal deja s-a instalat. Atunci când apare insuficiența renală, în organism se acumulează cantități mari de toxici care în mod normal se elimină prin rinichi și astfel se intensifică voma.

Semnele clinice ale intoxicației cu etilenglicol pot fi separate în 3 stadii:

Stadiul 1 (la 30 de minute de la ingestie): letargie, vomă, incoordonare în mers, urinare în exces, sete exagerată, scăderea temperaturii corpului, crize epileptiforme , stare comatoasă.

Stadiul 2 (12-24 ore de la ingestie): Unele semne pot să dispară, conducând proprietarii spre falsă idee că animalul și-a revenit. În acest timp, însă, câinii se deshidratează și apare creșterea frecvenței respiratorii și cardiace.

Stadiul 3 (36-72 de ore de la ingestie): în acesta faza, apar semnele insuficienței renale acute – lipsa urinării, scăderea poftei de mâncare, moartea subită.

Este absolut necesar să aduceți animalul la veterinar IMEDIAT ce ați observat că acesta a ingerat substanțe ce pot conține antigel, sau dacă vedeți astfel de simptome. NU AȘTEPTAȚI! Tratamentul trebuie instituit în maximum 8-12 ore de la ingestie. Lăsat netratat, animalul moare. Dacă vă aflați în imposibilitate de a aduce animalul la medicul veterinar, imediat după ingestie încercați să-i provocați voma prin administrare de apă călduță cu o cantitate mai mare de sare, urmând ca ulterior să fie consultat de un specialist.