În ultimele decenii vaccinarea animalelor a devenit o practică standard în mare parte a lumii, deoarece pot preveni potențiale boli fatale ale animalelor precum parvoviroza, maladia lui Care, rabia, hepatită la câine sau panelucopenia, leucemia, coronaviroza la pisici. Vaccinurile nu protejează doar animalul împotriva bolilor dar previn îmbolnăvirea membrilor familiei dumneavoastră, anumite boli putând fi transmise și la om. Vaccinarea animalelor se face după o schema bine stabilită însă poate varia în funcție de fiecare individ în parte, de riscurile la care se expune (călătorii, convetuirea cu alte animale, vârstă, rasă) și de statusul imunologic al acestuia. Riscurile pentru a contacta o boală infecțioasă variază în funcție de regiune, anumite boli fiind mai frecvente în anumite zone. Reacțiile adverse ale vaccinurilor sunt foarte rare și în general se referă la : durere locală, inflamarea zonei de injectare, sau, la unii indivizi poate să apară o reacție alergică în primele minute după administrarea substanței. Aceste situații pot fi periculoase, însă sunt foarte rare.

Sunt două grupe de vaccinuri pe care animalul dumneavoastră le poate primi: vaccinuri de bază, ce  protejează împotriva parvovirozei, maladiei lui Care, adenovirozei și rabiei. Cealaltă grupă cuprinde vaccinurile opționale împotriva tusei de canisă, leptospirozei și bolii Lyme, care se inoculează la câinii ce duc un stil de viață în care ar putea fi expuși la aceste boli : câini ce frecventează canise, frizerii sau care călătoresc.

Atunci când este pui, câinele se vaccinează după o schemă standard care trebuie urmărită cu rigurozitate. După imunizarea din primul an de viață, vaccinurile de bază trebuie administrate anual.  Dacă animalul dumneavoastră frecventează canișe sau frizerii se recomandă și adminstrarea vacinurilor opționale , care se administrează cu o frecvență mai mare, spre exemplu vaccinul împotriva tusei de canisă, care se repetă la fiecare 6 luni.

CÂINE

VÂRSTA

4 săptămâni                            Deparazitare internă și externă

6 săptămâni                            Vaccin împotriva parvovirozei și jigodiei

8 săptămâni                            Vaccin polivalent DHPPIL

10 săptămâni  (optional)     Vaccin monovalent împotriva coronavirozei

12 săptămâni                          Vaccin polivalent DHPPIL + antirabic

Opțional                                  Vaccin împotriva bolii Lyme

Vaccin împotriva tusei de canisă

Vaccin împotriva giardiei

 

Înaintea vaccinării antirabice, este obligatorie prin lege implantarea microcipului și înscrierea câinelui în registrul de evidență a câinilor cu stăpân.

PISICĂ

VÂRSTA

4-5 săptămâni              Deparazitare internă și externă

6-7 săptămâni              Rapel  la deparazitarea internă

9   săptămâni                Vaccin polivalent împotriva panleukopeniei feline, rinotraheitei virale feline,

calicivirozei feline  +/- leucemiei feline

12 săptămâni               Rapel  la vaccinul polivalent  + vaccin antirabic

Opțional se poate inocula și vaccinul antigiardia, recomandat în familiile cu copii sau persoane vârstnice.