Paralizia determinată de căpușe este produsă de o neurotoxină conținută de căpușele femele ale anumitor specii, pe care o transmit câinilor și pisicilor prin intermediul salivei în timpul hrănirii. Simptomele încep să apară de obicei după 6-9 zile de la atașarea căpușei.
Simptomele paraliziei determinată de căpușe:
- vomă
- regurgitare
- hipertensiune arterială
- tahicardie
- slăbiciune musculară (care începe cu membrele posterioare), urmată de pierderea parțială a mișcărilor musculare (pareză), iar în fazele avansate ale bolii de pierderea completă a mișcărilor musculare (paralizie).
- reflexe slabe urmate de pierderea reflexelor
- tonus muscular scăzut (hipotonie)
- dificultate la înghițire
- modificări ale vocii (disfonie)
- salivație excesivă (sialoree)
- megaesofag
- dilatarea excesivă a pupilelor(midriază)
- asfixie din cauza paraliziei mușchilor respiratori la animale grav afectate
Deoarece sunt afectate deglutiția (înghițire) și respirația, unele animale vor inhala saliva sau alimentele rezultând pneumonia prin aspirație (pneumonia ab ingestis), afecțiune care pune în pericol viața animalului.
Diagnosticul paraliziei determinată de căpușe presupune:
- anamneza completă: istoric complet cu privire la starea de sănătate a animalului înainte de incident, locurile pe unde a stat sau a fost plimbat animalul(liziera pădurii, pajiști unde pasc vaci, oi, capre, etc, locuri cu multe tufișuri sau iarbă înaltă –sunt habitatele naturale ale căpușelor), cum au debutat și progresat semnele clinice, etc (boala debutează cu paralizia trenului posterior și avansează spre membrele anterioare și cap în 24-48 h)
- prezența căpușei sau a urmelor înțepăturii acesteia
- radiografia poate ilustra prezența megaesofagului
- dacă animalul nu are afecțiuni intercurente, testele hematologice, biochimice sangvine și analizele parametrilor urinari sunt în limite fiziologice.
Câinii și pisicile pot dezvolta imunitate la toxina produsă căpușe, dar acest lucru necesită expunerea repetată – de fiecare dată cu riscul de paralizie și moarte. Din păcate însă, imunitatea este adesea de foarte scurtă durată. În prezent nu există vaccinare împotriva neurotoxinei produsă de căpușe.
Prevenirea infestației cu căpușe este esențială pentru a menține starea de sănătate a animalelor de companie. Există o gamă largă de produse disponibile pe piață care combat infestația cu căpușe (sub formă de zgărzi, pipete, spray, tablete, etc), dar nici unul nu este 100% eficace.