Pansamentul este un înveliș protector, aplicat pe o rană, pentru a controla sângerarea, a absorbi sângele și alte secreții tisulare și a preveni contaminarea și infectarea acesteia. Cei care acordă primul ajutor trebuie să fie familiarizați cu aplicarea pansamentelor, dar să fie capabili să le și improvizeze din materialele disponibile la locul accidentului.
Aplicarea unui pansament implică inițial curățarea plăgii de sânge uscat, puroi sau alte secreții, murdărie sau resturi de țesut mort. Acestea trebuie îndepărtate cu apă oxigenată, rivanol sau ser fiziologic, iar părul din preajma rănii trebuie să fie tuns. După ce rana este curățată și uscată, se aplică un ungvent sau spray cu antibiotic apoi se bandajează.
Pansamentul se aplică în mai multe straturi:
1)Stratul care vine în contact direct cu plaga:
- să fie steril sau cât mai curat posibil
- să fie neaderent și fără scame pentru a reduce posibilitatea lipirii de rană. Tifonul, bumbacul și pânza de in sunt materiale potrivite pentru pansamente, în timp ce lâna și alte materiale pufoase nu sunt recomandate.
- compresibil, gros și moale, în special pentru sângerările puternice, astfel încat presiunea să se exercite uniform pe toata suprafața afectată
- foarte absorbant și poros, pentru a menține rana uscată
2)Stratul absorbant:
- trebuie să mențină primul strat în contact cu rana, dar nu prea strâns pentru a nu provoca edemul (umflarea) zonei sau în cel mai rău caz necroza acesteia.
- de obicei este alcătuit dintr-un strat de vată peste care se aplică un strat de tifon
3)Stratul exterior:
- este format fie dintr-o bandă adezivă poroasă (tip Omnifix) sau din bandaje elastice autoadezive
- trebuie să fie neted și confortabil.
Pansamentul trebuie verificat frecvent și schimbat la orice semne de edemațiere a zonei, atunci când observăm modificări de culoare a pielii sau temperatură mai scăzută a locului bandajat, miros sau impregnare cu secreții a materialelor care alcătuiesc pansamentul. Rănile cu secreții abundente pot necesita schimbări ale pansamentului la fiecare oră sau la două ore. Pansamentele care au fost aplicate peste rănile care nu supurează, trebuie schimbate la fiecare 24 de ore.