Perioada sărbătorilor este una frumoasă, dar și cu posibile riscuri, atunci când ne împărțim viața cu un animal de companie.

Pentru a rămâne din aceste sărbători doar cu magia, ar fi bine să ne ținem departe prietenii dragi de pericolele ascunse în aceaste zile deosebite ale anului. Iată care sunt câteva aspecte la care trebuie să fiți atenți:

Resturile de mâncare

Proprietarii de animale sunt de obicei înclinați să dea resturile de mâncare de la masa de sărbători animăluțelor de companie. Acest aspect nu doar că încurajează cățeii să “cerșească” la masă dar poate provoca manifestări gastro-intestinale neplăcute. Foarte multe alimente pe care le consumăm noi, nu sunt adecvate pentru dieta animalelor, cum ar fi: ciocolata, ceapa, strugurii, cafeina și în primul rând alcoolul. De asemenea nu este recomandat să li se administreze carne grasă sau prăjeli, deoarece pot provoca dureri stomacale, pancreatită acută sau diaree. Dacă animăluțul dumneavoastră suferă de afecțiuni ce necesită o dietă specială, informați-vă oaspeții despre acest aspect pentru a nu le da recompense de la masa festivă.

Decorațiuni periculoase

Când vă decideți dacă să cumpărați un brad natural sau artificial, luați în considerare cum va reacționa animăluțul dumneavoastră, deoarece unele animăluțe vor ronțăi bradul. De asemenea aveți grijă ca acesta să fie prins pe un suport stabil pentru a nu putea fi doborât. Decorațiunile pe care le alegeți să nu fie ușor de spart sau de rupt deoarece acestea pot provoca afecțiuni foarte grave dacă sunt ingerate, chiar și ocluzie intestinală. Țineți cont că vâscul și crăciunițele sunt extrem de toxice pentru animale dacă sunt ingerate. Acele de pin sau de brad, deși nu sunt o adevărată atracție din punct de vedere culinar din cauza gustului amar, totuși sunt și animale care decid să le încerce, situație care se poate solda cu apariția perforațiilor la nivelul tractului digestiv sau obstrucțiilor intestinale. Acele trebuie măturate în permanență pentru a reduce acest risc.

 Petreceri 

Grupurile mari de oameni, gălăgia, agitația și artificiile pot provoca animalelor atacuri de panică. Animăluțele percep sunetele la o altă frecvență decât oamenii, iar zgomotele puternice au un impact mult mai mare asupra lor. Dacă organizați o petrecere de revelion sau o masă de crăciun la dumneavoastră acasă unde aveți și animale de companie recomandat este să izolați animăluțul într-o cameră separată, liniștită.

Sfaturi utile:

–         Să aveți la îndemână numărul de telefon al medicului veterinar curant.

–        Informați-vă din timp de programul de sărbători al clinicii veterinare pe care o frecventați.

–        În cazul animalelor care se stresează ușor, achiziționați produse care să le calmeze, cum ar fi spray cu “iarba pisicii”.