Crizele epileptiforme (convulsiile) sunt mișcări bruște și necontrolate ale corpului animalului cauzate de o activitate anormală a creierului. Convulsiile pot afecta tot corpul animalului (forma generalizată), sau numai anumite grupe de mușchi (forma localizată-ex:clipiri frecvente, contracții ale mușchilor feței, etc). În timpul crizei, animalul poate fi sau nu conștient și poate urina și/sau defeca.
Crizele epileptiforme care durează mai mult de 3-5 minute pot provoca reacții adverse severe, cum ar fi edemul pulmonar sau cerebral. De asemeni, în timpul crizei are loc o creștere bruscă a temperaturii corpului (hipertermie), care poate duce la modificări ale organelor interne.
Cauzele convulsiilor pot fi multiple: epilepsie, toxice, scăderea sau creșterea glicemiei, tumori cerebrale, etc.

CE SĂ FACEȚI?
• Protejați animalul ferindu-l de răni, pe care le poate dobândi accidental în timpul crizei sau după aceasta. 
• Îndepărtați-l de alte animale (unele animale pot deveni agresive după criză).
• Protejați-vă de mușcături (care pot fi involuntare pe timpul crizei).
• Înregistrați timpul cât durează criza și cu ce porțiune a corpului începe. 
• În cazul în care criza durează mai mult de 3 minute, răciți animalul cu apă la temperatura camerei (nu foarte rece) pe urechi , abdomen și membre și solicitați asistență veterinară.
• În cazul în care animalul are două sau mai multe crize într-o perioadă de 24 de ore, solicitați asistență veterinară.
• În cazul în care animalul are o criză care durează mai puțin de 3 minute, după care se recuperează complet, contactați medicul veterinar pentru instrucțiuni suplimentare.

CE SĂ NU FACEȚI?
• Nu introduceți mâna în gura animalului (animalele nu-și înghit limba) -riscați să fiți mușcat.
• Nu pălmuiți, nu udați sau nu încercați în vreun fel să speriați animalul în timpul crizei deoarece acestea nu-i influențează durata. 
Instrucțiuni speciale pentru rasele mici și animalele care suferă de diabet zaharat insulinodependent: după criză, când animalul este capabil să stea în picioare, nu varsă și reacționează normal, administrați-i o porție mică de hrană. În cazul în care animalul de companie este non- receptiv sau are vărsături, fricționați gingiile cu miere sau sirop. Scăderea prelungită a glicemiei poate provoca leziuni ireversibile ale creierului.