Conform OMS, obezitatea este o acumulare anormală sau excesivă de grăsime corporală care poate amenința sănătatea. Un animal obez este un animal al cărui greutate corporală depășește cu 15% greutatea ideală.
Cauzele:
În general, obezitatea este o consecință a aportului energetic excesiv al hranei care depășește necesarul zilnic al animalului. Altă cauză care favorizează creșterea excesivă a greutății corporale poate fi și deficitul nutrițional al acesteia.
Cauzele obezității pot fi de natură alimentară sau non-alimentară:
- Cauzele non-alimentare ale obezității
În această categorie se regăsesc toate mijloacele care reduc consumul de energie al animalului precum activitatea fizică redusă sau absentă, sterilizarea sau vârsta (necesarul de calorii se reduce treptat odată cu înaintarea în vârstă).
Obezitatea mai poate fi datorată și unor cauze patologice cum sunt afecțiunile hormonale (exemplu diabetul și hipotiroidia), tulburările de anxietate (în mod deosebit la pisici) sau chiar unele medicamente care pot stimula apetitul (medicația antiepileptica, corticoterapia).
- Cauzele alimentare ale obezitatii
Această categorie cuprinde toate aspectele care provoacă animalul să consume cât mai multe calorii: mâncarea nerestricționată aflată tot timpul la dispozitia animalului sau o alimentație neechilibrată. Chiar dacă nu se consideră în mod deosebit, “bunătățile” sau recompensele, mai ales cele bogate în grăsimi sau în zahar constituie în egală măsura o cauză a obezitații. Spre exemplu, un biscut oferă unui câine de 10 kg echivalentul unui hamburger pentru noi!!!
În concluzie, obezitatea este rezultatul unei alimentații deficitare sau unei alimentații în exces, simptomul unei maladii sau lipsa activității fizice și reprezintă o problemă obișnuită în zonele urbane!
- Sterilizarea favorizează obezitatea?
În mod general, sterilizarea masculilor și femelelor crește apetitul animalului și favorizează luarea în greutate mai ales dacă nu se stabilește cantitatea necesară de alimente sau nu se alege o alimenație specială pentru animalele castrate, tip “dietă”. Mai mult, chiar la același aport caloric, dezvoltarea țesutului adipos crește prin sterilizare iar repartiția grăsimii poate fi diferită în raport cu animalul “întreg” (ex: burta care atârnă la pisicile obeze).
- Specii și rase predispose la obezitate
Teoretic, toate rasele sunt predispuse la obezitate, dar anumite rase precum Labrador (numărul unu ca predispoziție la obezitate) sau Cavalier King Charles sunt în mod deosebit “tentate” la luarea în greutate prin lăcomia lor.
Obezitatea este de asemenea mai vizibilă la rasele mici (Chihuahua) sau la rasele lungi cum sunt Setterii sau Ogarii. Un Ogar nu este un Bulldog!!!
- Cum știm dacă un animal este prea robust? Criterii și cântăriri regulate!
În realitate, nu este atât de simplu de recunoscut obezitatea la un câine. Standardele greutății rasei ne-ar putea orienta și ajuta, dar ele nu constituie o regulă deoarede anumiți câini pot fi mai mari sau mai mici decât standardul. Tehnica practică pentru evaluare este examinarea siluetei animalului prin palparea ușoară a părților laterale ale corpului fără apăsare. Dacă laturile și coloana vetrebrală sunt greu de palpat și “talia” (nivelul golului flancului) câinelui nu este vizibilă, se consideră că animalul are un exces de greutate sau este obez. De asemenea, se poate observa și oboseală la plimbare sau mai ales la efort fizic.
Un alt criteriu de evaluare poate fi intoleranța la căldură. Chiar și cu o creștere moderată a temperaturii exterioare, animalul poate risca chiar și o insolatie cu edem pulmonar acut dacă temperatura se accentuează.
Dacă aveți dubii cu privire la greutatea animalului dumneavoastră puteți merge la medicul veterinar pentru evaluare, mai ales dacă animalul se afla în perioada de creștere. Nu ezitați niciodată să cântăriți regulat câinele!
- Consecințele obezitații asupra organismului
Ca si la om, obezitatea înrăutățește considerabil sănătatea animalului, deoarece ea reduce ușurința deplasării și alterează funcționarea a numeroase organe cu scăderea confortului și speranței de viață. Consecințele pot fi numeroase:
– asupra scheletului: apariția de afecțiuni osteo-articulare (rupturi de ligamente încrucișate, artroză) cauzate de suprapoderabilitate și agravarea celor deja existente;
– asupra metabolismului: creșterea frecvenței diabetului zaharat și dificultatea reglării termice;
– sensibilitate crescută la infecții cutanate și urinare;
– inima invelită de straturi adipoase care trebuie să depună o forță în plus pentru circulația sângelui în tot organismul masiv;
– instalarea unei insuficiențe respiratorii cronice, agravarea colapsului tracheal la câinii mici …etc.
- Tratamentul dietetic al obezității
De cele mai multe ori, reducerea greutății animalului devine foarte dificilă. În primul rând este important să se stabilească greutatea ideală a animalului (greutatea adultului înainte de sterilizare sau greutatea înaintea începerii îngrășării, conform standardului rasei) și apoi tratamentul dietetic ce poate fi implementat printr-o rație bazată doar pe crochete deoarece porția poate fi mult mai bine și mai ușor de calculat. Cea mai mare greșeală la stabilirea unei diete este reprezentată de reducerea drastică a cantității de crochete, aspect care nu este tocmai bine tolerat de către animal. Soluția cea mai buna o constituie mai degrabă modificarea/schimbarea naturii alimentelor. Într-adevăr există crochete hipocalorice, numite “regim” și nu “light”care nu sunt de fapt suficient de “dietetice” pentru animal. Crochetele care au o concentrație energetică redusă astfel încât acoperă în mare necesitățile nutritionale ale câinelui sunt disponibile numai la veterinar!
Acest tip de alimentație este grupat în 2 categorii: alimente bogate în fibre (puțin acceptate – cresc sațietatea prin efectul de volum cu mai multe scaune emise) și alimente hiperproteice (foarte acceptate – cresc sațietatea fără mărirea volumului sau cu puține scaune emise). Cantitate zilnică de alimente depinde de greutate pe care dorim sa o obținem (și nu pentru greutatea actuală) și firma de alimente aleasă: pe fiecare pachet de crochete există un tabel de raționalizare a hranei care este absolut necesar de urmat, precum; de asemenea este disponibil și un recipient de dozare pentru facilitarea obținerii dozei dorite.
Pentru reușita regimului alimentar al câinelui, trebuie informată toată familia care își va asuma toate regulile de urmat. De asemenea, și vecinii trebuiesc informați la fel ca și amicii care vă vizitează și care vă pot monitoriza silueta câinelui. Acesta trebuie să slăbească pe toată perioada regimului în jur de 1 la 2% din greutate pe săptămână.
- Trucuri pentru evitarea “muririi de foame” a animalului
Întruncât câinele sau pisica nu sunt infometate și nu prezintă semne de diaree se poate recurge la reducerea pas cu pas a rației și introducerea foarte progresivă a noului aliment. Crochetele pot fi umezite sau suplimentate cu legume sau la rasele mici se poate recurge la hrana umeda, în conformitate cu principiul: câinele are impresia ca are mai mult în castron și prin urmare în stomac.
Pentru servirea mai multor mese pe zi se recurge la împărțirea rației în 3 sau 4 porții. Atenție, chiar dacă există mai multe mese pe zi, cantitatea de mâncare stabilită pe o zi rămane nemodificată!
Ultimul truc este încetinirea ingestiei de alimente. Pentru aceasta, este nevoie de puțină imaginație ludică atfel încât să faci câinele să mănânce cu viteză mai mică, spre exemplu prezența unei sticle în castronul câinelui poate încetini viteza de ingestie, mai ales la câinii de talie mică. El va mânca mult mai ăncet și deci se va simți mult mai sătul la sfârșitul mesei.
Nu trebuie să descurajam pierderea greutății. Aceasta poate fi uneori de lungă durată dar rezultatele sunt de multe ori impresionante și proprietarii sunt motivați să urmeze cu strictețe dieta.
- Tratamentul igienic al obezității
În paralel cu noua alimentație se recomandă practicarea zilnică a exercițiilor fizice. Acestea vor servi la creșterea consumului energetic și evitarea pierderii musculare a câinelul aflat la regim. În general, se recomandă o plimbarea energică de 15-30 minute pe zi. Se poate recurge și la înot, mai ales dacă animalul suferă de afecțiuni articulare.
- Și după regim?
Monitorizarea animalului după regim este imperativă! Este necesar să se mențina același tip de mâncare, iar pentru creșterea treptată a cantitaților zilnice se alege un aliment un pic mai energetic însă cu menținerea aceleiași cantități de hrană. Monitorizarea greutății trebuie să fie efectuată lunar prin cântărire.
- Și dacă animalul nu pierde în greutate în ciuda regimului strict?:
În primul rând vă sfătuim să vă consultați cu medicul veterinar deoarece multe afecțiuni pot limita pierderea greutății corporale. Veterinarul poate realiza investigații complementare adecvate și eventual vă va prescrie un aliment de regim, în schimb mult mai dietetic decât unul light.
- Pot da bomboane sau alte dulciuri câinelui?
Cu excepția educării câinelui când dresorul solicită în mod deosebit acest lucru, se pot da suplimente pentru stimularea exercițiilor fizice, dar crochete care să aibă un conținut caloric cat mai scazut. În alte situații, este total interzisă administrarea de bomboane sau alte dulciuri câinelui, indiferent cât ar merita el! Astfel, se va evita nu numai luarea în greutate dar și apariția problemelor digestive (diaree, constipație etc) sau dermatologice.
Există pe piață diverse firme care produc crochete hipocalorice folosite pentru câinii aflați în tratament dietetic și în programul de dresaj.
Mai mult, cedarea, oferind ocazional câinelui suplimente trebuie interzisă căci acest comportament stimulează cerșitul. Dacă țineți în mod deosebit la a-i oferi ceva, folosiți dulciurile sărace în calorii (cele disponibile la veterinar).
- Cum se previne obezitatea?
Întâi de toate trebuie să-i administrăm câinelui o alimentație echilibrată, stabilă și adaptată care sa fie de calitate, dar și cantitativă (conform greutații și aportului energetic al alimentului). De asemenea, trebuie evitată administarea dulciurilor și resturilor de la masă.
În aceeași situație, în caz de sterilizare sau de reducere a activității fizice, scăderea rației alimentare cu 20% duce și la modificarea alimentației în favoarea unei hrane mai ușoare (aliment “light” sau aliment “regim”).
În cele din urmă, dacă animalul nu a terminat toată hrana din castron, în timp ce respectați cantitatea indicată pe pachet, nu vă panicați, aveți un animal care își reglează foarte bine alimentația!
Concluzii
Obezitatea animalului nostru de companie nu este o fatalitate! Există o multitudine de soluții. Consultati medicul veterinar și acesta vă va indica dacă animalul dvs este obez și vă va sfatui ce fel de alimentație este mai adaptată cazului. Aceasta este întotdeauna mai ușor de realizat atunci când sfaturile sunt urmate și de cei care ne înconjoară.
Medicul veterinar vă stă la dispoziție pentru a vă oferi răspunsuri și vă va spune și ce trebuie să faceți când câinele va ajunge la greutatea sa ideală.
Nu ezitați niciodată să faceți o vizită veterinarului dvs. pentru o cântărire lunară!