Ce este râia auriculară?
Este o afecțiune provocată de un acarian minuscul numit Otodectes cynotis. Acesta este un parazit de suprafață ce trăiește pe câini, pisici, iepuri și dihori. De obicei este găsit în canalul auricular extern, însă acesta poate supraviețui și în alte zone ale corpului. În infestații masive acesta poate fi văzut cu ochiul liber, ca un punct alb ce se deplasează pe cerumenul negru din interiorul urechii. Întregul ciclu de viață al parazitului are loc pe corpul animalului. Pentru a ajunge de la ou la adult, acesta are nevoie de 3 săptămâni. Durata întreagă de viață este de 2 luni, timp în care parazitul de înmulțește constant. Râia auriculară este extrem de contagioasă, iar animalele devin infectate prin simpla coabitare.
Care sunt simptomele râiei auriculare?
Râia auriculară este a 2 a cea mai comună parazitoză la pisici, după purici. Se estimează că un procent de 85% dintre pisici suferă măcar o dată din viață de această afecțiune. Cel mai frecvent sunt afectați puii, deși animalele de orice vârstă sunt susceptibile.
Semnele clinice ale infestației variază ca severitate în funcție de individ și sunt:
- mâncărimi la nivelul urechii – parazitoza este extrem de pruriginoasă iar unele animale își pot provoca răni datorită gratajului (scărpinatului);
- o acumulare brun-neagră la nivelelul conductului auditiv extern – asemănător zațului de cafea
- zone de alopecie (căderea părului)
- hematom auricular – o acumulare mare de sânge în spațiul subepitelial de la nivelul urechii provocat de ruptura micilor vase sanguine în timpul scărpinatului
- menținerea urechilor în poziții anormale (ex. lăsate pe spate).
Cum este diagnosticată râia auriculară?
Anamneza: Este extrem de important istoricul animalului, dacă acesta a intrat în contact cu alte pisici.
Examen clinic: examinarea urechii cu otoscopul poate evidenția paraziții și de asemenea se evaluează integritatea timpanului
Examen paraclinic : se prelevează o probă din secreția auriculară care se examinează la microscop pentru a identifica parazitul.
Cum se tratează râia auriculară?
Parazitoza trebuie tratată un timp de 2 până la 4 săptămâni. Pentru aceasta trebuie administrat:
-tratament local, la nivelul conductului auricular;
– tratament topic general, deoarece parazitul poate supraviețui și în alte zone ale corpului;
-dezacarizarea mediului în care trăiește pisica.
Dacă alături de pisica afectată de râie auriculară mai trăiesc și alte pisici, chiar dacă acestea nu prezintă semne clinice, este recomandat să le fie administrat un tratamnt preventiv general.
Râia auriculară se poate transmite la om?
Ocazional, la persoane cu deficiențe imunitare, copii sau bătrâni, poate să apară o roșeață la nivelul mâinilor, care dispare o dată cu dezacarizarea mediului și tratării animalelor bolnave.