Resuscitarea cardiopulmonară (RCP) este manevra care se aplică pentru a salva viața unui animal (sau a unui om), atunci când acesta suferă un stop cardiorespirator. Prin RCP intenționăm să furnizăm suficient sânge și oxigen creierului și organelor vitale, necesare pentru a menține viața pacientului până când mijloacele terapeutice mai avansate pot fi puse în practică. Spre deosebire de ceea ce vedem la televizor, chiar și după aplicarea RCP, cei mai multi pacienti care suferă un stop cardiac nu pot fi salvați (de exemplu într-un studiu al Universității Davis California, doar 2,3% dintre pisicile la care a fost aplicată RCP au supraviețuit, rezultatele fiind asemănătoare celor din medicina umană).

REALIZAREA RCP

-dacă este realizată de 2 persoane constă în două etape care se combină:

1) realizarea respirației artificiale și

2) compresiuni ale toracelui (2 respirații artificiale la 12 compresiuni ale toracelui).

-dacă este o singură persoană se realizează numai compresiunile pe torace.

1) CUM SE REALIZEAZĂ RESPIRAȚIA ARTIFICIALĂ?

– Asigurați-vă că animalul este inconștient – Încercați să vorbiți cu animalul. Atingeți-l ușor și să încercați să-l treziți. Atenție: ați putea fi grav rănit dacă încercați să efectuați RCP pe un animal care doar doarme și se trezește brusc la manevrele dumneavoastră.

– Asigurați deschiderea căilor aeriene ale animalului – Extindeți capul și gâtul și trageți limba afară. Uitați-vă în gură și îndepărtați saliva în exces, voma sau un eventual corp străin. Atenție: nu confundați prezența unui corp străin cu aparatul hyoid (mărul lui Adam) care este o structură osoasă, tare, netedă situată adânc în gât.

– Uitați-vă dacă animalul respiră – Câteodată un animal va începe să respire spontan, atunci când capul și gâtul sunt extinse. Observați dacă există mișcări sau zgomote respiratorii. Dacă acestea nu sunt observate timp de 10 secunde puteți începe începe respirația artificială.

– Începeți respirația artificială -acoperiți nasul animalului cu gura dumneavoastă și începeți  să suflați cu putere. La pisici și câinii de talie mică, trebuie să țineți colțurile gurii bine închise în timp ce suflați. La câini mari, gura și buzele trebuie închise, ținând ambele mâini cupă în jurul botului. Suflați cu putere până vedeți că se extinde cutia toracică a animalului. Expirația (iesirea aerului din plămâni) se face fără ajutor (de la sine).

– Apăsați pe zona stomacului la fiecare câteva secunde pentru a ajuta la expulzarea aerului care ar fi putut ajunge în stomac. În cazul în care stomacul se dilată cu aer, presiunea va face ca respirația artificială mai putin eficace.

2)CUM SE REALIZEAZĂ COMPRIMĂRILE CUTIEI TORACICE?

– După asigurarea căilor aeriene deschise, verificați prezența pulsului. Dacă pulsul nu este detectabil, începeți compresiunile pe cutia toracică.

  1. a) la pisici sau câinii mici –apăsați pe cutia toracică cu una sau ambele mâini pe care le amplasați de o parte și alta a coastelor. Repetați această manevră de 100-150 de ori pe minut (fig. A și B).
  2. b) la câini mari –comprimați peretele toracic cu 3.5-10 cm (în funcție de mărimea câinelui) folosind ambele mâini situate pe aceeași parte a coastelor (fig. C). Repetați această manevră de 80-120 de ori pe minut.

Manevrele de resuscitare trebuiesc continuate până când:

  • Animalul este transportat la o unitate veterinară și manevrele de resuscitare sunt continuate de către profesioniști.
  • Pulsul este palpabil sau bătăile inimii sunt resimțite, sunt puternice și regulate.

Toate animalele resuscitate trebuie să fie transportate la un cabinet veterinar pentru examinare și îngrijiri suplimentare!