Dacă sezonul rece a sosit și observați că pisica doarme mai mult ca de obicei, nu prea mănâncă, are nasul și ochii mai umezi, ar trebui să luați în calcul răceala și să faceți o vizită la veterinar. Ca și în cazul oamenilor, felinele pot avea o formă mai ușoară sau mai gravă a afecțiunii, ce poate determina și probleme respiratorii. Aceste situații trebuie luate în serios și tratate ca atare, căci și în cazul pisicilor situația se poate înrăutăți.
Ca și la oameni, agenții infecțioși ce provoacă răceala sunt bacterii sau virusuri, uneori asociate. Cele mai comune tipuri de bacterii implicate în patogeneza infecțiilor căilor respiratorii superioare sunt:
– Herpesvirus felin 1 – cunoscut că virusul rinotraheitei,
– Calicivirus felin,
– Bordetella bonchiseptica,
– Chlamydophila felis,
– Mycoplasma spp sau retrovirusuri feline cum ar fi FIV sau FeLV (mai puțin frecvent).
Bacteriile și virusurile sunt extrem de contagioase și sunt prezente în salivă și în secrețiile oculare și nazale. Pisicile sănătoase pot fi infectate dacă intră în contact direct cu o pisică bolnavă. În cazul retrovirusurilor, pisicile sănătoase se pot îmbolnăvi și prin intermediul obiectelor contaminate.
Simptomele infecțiilor tractului respirator superior sunt: strănut, secreții nazale sau oculare, tuse, letargie, lipsa poftei de mâncare sau febră. În general, o infecție respiratorie va dura între 7 și 21 de zile.
Simptomele clinice, de multe ori nu sunt suficiente pentru a se stabili un diagnostic corect, deci de multe ori va fi nevoie și de efectuarea unor teste complementare pentru a se determina cauza infecției, cum ar fi: hemoleucograma, analize biochimice pentru a verifica funcționalitatea rinichiului, ficatului și a nivelului de glucoză din sânge, analiza urinei pentru a elimina cauze precum infecții urinare, teste imunoenzimatice pentru virusul leucemiei feline și virusul imunodeficienței feline. În cazul infecțiilor cronice, este recomandată efectuarea unei radiografii pentru a evalua pulmonii și sinusurile.
Tratamentul infecțiilor respiratorii ușoare este de cele mai multe ori simptomatic. Atfel se vor administra antibiotice și imunostimulatoare pe o perioadă de minimum 7 zile. Proprietarul trebuie să aibă grijă să îi ofere mâncare apetisantă, deoarece este foarte important ca pisica să se hrănească pentru ca organismul ei să poată lupta împotriva agentului agresor. De asemenea, trebuie curățate secrețiile oculare și nazale iar animalul să fie menținut într-un mediu cu umiditate crescută.
Pentru a preveni infecțiile respiratorii la pisici, cea mai eficientă este vaccinarea, pentru a proteja animalul de cei mai frecvenți agenți infecțioși. Dezinfecția obiectelor pe care le folosește pisica este de asemenea recomandată, astfel trebuie curățate periodic litiera și bolurile de hrană ale pisicii. Dacă introduceți în casă o pisică nouă, recomandat este să o țineți separat de alte pisici pe care le aveți, o perioadă de 10-14 zile, chiar dacă nu prezintă semne de boală.
Pot fi oamenii afectați de infecțiile respiratorii feline?
Există un risc mic pentru oameni să contacteze infecții de la pisici, însă copii și persoanele cu sistemul imunitar scăzut pot fi expuși. Majoritatea agenților patogeni ce produc infecții respiratorii la pisici sunt specifici speciei, deci nu pot produce zoonoze, însă Bordetella bronchiseptica și conjunctivita asociată cu Chlamidophila felis pot infecta și omul, de aceea este recomandat sa se aibă în vedere menținerea igienei mâinilor atunci când se manipulează pisici bolnave.